Puntenrijbewijs - Autorijschool Van Hulst

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Puntenrijbewijs

De rijschool

Puntenrijbewijs

De meeste ongelukken in het verkeer ontstaan door jonge, onervaren bestuurders, daarom heeft de overheid al in 2002 besloten het puntenrijbewijs in te voeren. Dit puntenrijbewijs is 5 jaar geldig en wordt daarna, indien er geen overtredingen tegen de regels van het puntenrijbewijs zijn gemaakt, automatisch omgezet naar een gewoon rijbewijs.

Het eerste rijbewijs, het zogenaamde beginnerrijbewijs is dus een puntenrijbewijs
Het verschilt hierin dat een puntenrijbewijs aan strengere regels voor het behouden van je rijbewijs moet voldoen. De eerste vijf jaar nadat je het rijbewijs hebt opgehaald bij het gemeentehuis moet je extra op je tellen passen. Houdt jij je netjes aan de verkeersregels, dan is er niets aan de hand.

De volgende overtreding(en) kunnen je punten kosten:

1)  veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer (art. 5 WVW) dit artikel kan erg ruim worden genomen door de overheid
2) bumper kleven (art. 19 RVV)
3) veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door onjuiste naleving van de verkeersregels  (RVV)
4) veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel (art.6 WVW)
5) ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 km/uur te hard. Op de snelweg meer dan 40 km/uur te hard) (art. 20, 21 en 22 RVV)

Elke overtreding moet door een agent persoonlijk worden geconstateerd, die de bestuurder moet aanhouden. Het signaleren van een overtreding op kenteken bijv. door een foto van een politie controle of flitspaal is niet genoeg, want dan is het mogelijk dat niet de beginnende bestuurder zelf achter het stuur zat.

Vanzelfsprekend  kunnen ook de misdrijven van de Wegenverkeerswetgeving punten kosten. Denk hierbij aan rijden onder invloed, het verlaten van de plaats van het ongeval na een aanrijding, joyriding enz.

Wie binnen 5 jaar tijd 2 punten krijgt, wordt geconfronteerd met een schorsing van het rijbewijs. Wanneer het rijbewijs geschorst is, moet de beginnend bestuurder een rijproef en een theorieproef bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) afleggen. Als je het onderzoek weigert of voor deze proef zakt, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en moet het rijexamen opnieuw worden afgelegd.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu